Nieuwsbrief november 2020

Printen
bekijk online
 

stichting marijn

 
banner top licht
 
   
 
 
Nieuwsbrief november 2020
 
Beste vriend van de Stichting Marijn, middels deze nieuwsbrief houden we U op de hoogte van de activiteiten van de Fundación Marijn in Puerto Cabezas, Nicaragua.
 
 
 

Twee orkanen in Nicaragua

In twee weken tijd is de Caribische Kust van Nicaragua getroffen door maar liefst twee orkanen. Op 3 november kwam orkaan Eta aan land in Nicaragua. Deze orkaan van categorie 4 raasde gedurende dertig uur over Puerto Cabezas en omgeving en liet een spoor van vernielingen na. Windvlagen met een kracht van meer dan 250 kilometer per uur veroorzaakten kapotte daken, ingestorte houten huizen, omgevallen elektriciteitspalen en ontwortelde bomen.

De aanhoudende regen maakte dat wijken van de stad en de omliggende dorpjes overstroomden. Gelukkig hadden veel mensen voorzorgsmaatregelen getroffen, van een orkaan weet je al dagen van tevoren dat hij eraan komt en sinds de dodelijke orkaan Félix in 2007 wordt orkaandreiging serieus genomen. Alle vissersboten keren terug naar de haven, bewoners van kwetsbare, houten huizen gaan naar de noodopvang in kerken en scholen in de buurt. Mensen met stevigere, stenen huizen blijven meestal thuis. Inwoners van kleine dorpen rond Puerto Cabezas worden opgehaald en naar de noodopvang in de stad gebracht. Mensen slaan eten, drinken en kaarsen in en hopen op het beste.

 
Foto1 600
 

SCHADE

Orkaan Eta beperkte zich in onze regio dus tot materiële schade, de opluchting daarover was groot. Maar mensen zijn hard geraakt. 1890 huizen zijn verwoest, 8.000 huizen hebben schade, 45 scholen moeten gerepareerd worden voordat ze weer open kunnen. 16 gezondheidsposten en het regionale ziekenhuis zijn gedeeltelijk beschadigd. Het gebouw van de Fundación Marijn staat er gelukkig nog helemaal, alleen de toegangspoort is kapot en er is een aantal golfplaten van het dak gewaaid.

VEERKRACHT

Na de orkaan laten mensen hun veerkracht zien en gaan ze aan de gang om de rotzooi op te ruimen. Het water uit de putten kan niet gebruikt worden om schoon te maken, te douchen, te koken of te drinken. Door de overstromingen is het vervuild met uitwerpselen uit de latrines. Water wordt met tankwagens naar de wijken en dorpen gebracht totdat de putten schoongemaakt zijn. Beetje bij beetje wordt de elektriciteit weer hersteld, mensen nemen de schade op en proberen hun huizen zo goed als mogelijk te repareren.

 
foto3 600
 

KINDEREN VAN FUNDACIÓN MARIJN

Medewerkers van de Fundación Marijn hebben inmiddels een bezoek gebracht aan de meeste kinderen die betrokken zijn bij de activiteiten van de Stichting. Dit zijn kwetsbare gezinnen die sowieso al moeite hebben hun hoofd boven het water te houden. De schade aan hun huizen verschilt. Sommige huizen zijn nauwelijks beschadigd, maar er zijn ook kinderen die tijdelijk ergens anders moeten wonen omdat hun huis niet meer bewoonbaar is. De medewerkers luisterden ook naar verhalen over omgevallen fruitbomen, vernielde moestuinen, latrines en vervuilde waterputten. Er is verdriet om kapotte of verdwenen werkuitrusting zoals gereedschap en vishengels, weggewaaide kleding en keukenspullen.

Mensen maken zich zorgen of ze hun -vaak al schamele- huis wel kunnen herstellen. Het is voor hen bijna ondoenlijk om materialen te kopen van hun onregelmatige en onzekere inkomsten. Een golfplaat kost 14,50, een zak cement 11 Euro, een kilo spijkers 4,50, een plank 2 Euro per meter. Een kapitaal voor mensen die rond moeten komen van zo'n 150 Euro per maand. Mensen gebruiken nu dus stukken plastic, oude golfplaten en afgewaaid hout om hun huizen provisorisch te herstellen. De Stichting Marijn heeft een noodfonds opgericht om deze mensen enigszins te helpen.

 

foto5 600

 
Foto4 340

NÓG EEN ORKAAN

Terwijl het puin en de omgevallen bomen van de vorige orkaan nog op straat lagen, raasde er in de nacht van 16 op 17 november weer een nieuwe orkaan over Nicaragua; Iota. Dit is een unicum, nooit eerder waren er zoveel orkanen in het Caribisch gebied en niet eerder ontstonden ze zo laat in het jaar. Op het moment dat ik dit stukje schrijf, is de omvang van de gevolgen nog niet duidelijk. De orkaan is nu aan het afzwakken. De eerste berichten geven wel aan dat deze orkaan nog krachtiger was dan de vorige en nog meer schade heeft aangericht. Communicatie is nu nog nauwelijks mogelijk.

 

HELPT U?

Vanuit Nederland staan we machteloos, we leven natuurlijk intens mee met al die mensen die hun huizen zijn kwijtgeraakt en voorlopig weinig zicht hebben op een betere situatie. Met het Noodfonds van de Stichting Marijn proberen we in ieder geval wat te doen om kinderen en hun gezinnen te helpen. U kunt ons daarbij ondersteunen door een bedrag te storten op ons rekeningnummer NL68RABO0113419864 of online via deze link. Hier kunt u zelf een bedrag kiezen en u wordt dan doorgestuurd naar uw eigen bankomgeving https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/... Bij voorbaat hartelijk dank!

Op Facebook publiceren wij updates over de situatie in Bilwi, Puerto Cabezas, die leest u hier: https://www.facebook.com/StichtingMarijnNicaragua

Dank u wel voor uw interesse.

Namens Fundación en Stichting Marijn

Jet van Os

 HELP ONS MET EEN DONATIE
 
 
  Stichting Marijn werkt nauw samen met Fundación Marijn in Nicaragua. Stichting Marijn werft fondsen in Nederland. Fundación Marijn voert de projecten uit met een team van zeer betrokken en professionele lokale mensen.

-Erkende ANBI instelling nummer 50.755
-Kijk wat u kunt doen!.
 
 
 
   
 
 
uitschrijven
Powered by AcyMailing